divendres, 28 de gener del 2011

AppStream, un principi d’unificació a Linux

Font: gnulinuxcat


Fa pocs dies s’ha celebrat a Alemanya una reunió amb representació de casi totes les principals distribucions Linux, on es plantejaven com afrontar un dels problemes que tenen els desenvolupadors per a fer aplicacions per aquest sistema operatiu: la diversificació.
El món de les distribucions Linux és molt ric, i cadascú pot trobar-ne una més adequada a les seves necessitats i als seus coneixements/habilitat amb la informàtica. Però aquesta riquesa es converteix en un problema quan cadascuna segueix un funcionament diferent.
Quan volem instal·lar un programa per a la nostra distribució, no sempre trobem un instal·lador preparat, i moltes vegades cal recórrer a compilar el codi font, instal·lar, crear una llançadora al nostre menú… Però per a molts aquesta és una tasca farragosa i que a vegades acaba amb un programa que no funciona del tot bé. A més alguns desenvolupadors s’excusen dient que crear instal·ladors per a totes les distribucions és una feinada i si han de fer això a part de portar el seu programa a Linux, doncs llavors, l’esforç ja no paga la pena.
I és per això que representants de OpenSuse, Fedora, Ubuntu, Mageia i Debian s’han reunit a Nuremberg, al que han anomenat com a AppInstall 2011, per a donar un pas endavant, i crearl’AppStream però la idea és tenir una eina comú a totes les distribucions, que comparteixi les fonts del programari, i que permeti als usuaris instal·lar el programa sense maldecaps. Per a començar el projecte, es va decidir que l’Ubuntu Software Center era una interfície perfecte, però van preferir que el motor fos  PackageKit i es va pensar en Open Collaboration Services, per a la informació que requerirà la participació dels usuaris com comentaris o puntuacions del programari.
Esquema de funcionament

La iniciativa ha estat molt ben rebuda, ja que facilitarà molt l’adaptació de usuaris novells, que vulguin fer servir Linux al seu escriptori (i per què enganyar-nos, ens simplificarà la vida a tots!).  La idea també facilitarà l’arribada del programari a totes les distribucions per igual, alhora que traurà feina als desenvolupadors sense repercutir negativament en la diversitat del nostre SO, així que personalment trobo que és un gran pas per a les distribucions Linux, que ja era hora que en fessin un de conjunt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada