El dissabte 2 d'octubre va tenir lloc a l'Institut de Sant Just Desvern al IVª jornada (PaperLess) TIC. Durant la jornada es va presentar el servidor de comunicacions basat en la distribució GNU/Linux educativa Linkat i també es va fer una xerrada sobre manteniment i resolució de problemes amb l'ús de Netbooks a l'aula (1x1).
Tot seguit us deixem un resum així com un recull de fotografies de la jornada:
Servidor de comunicacions: què és i per a què serveix?
La finalitat del servidor de comunicacions és la de millorar l'accés a Internet des del centre educatiu. Aquest servidor de comunicacions no és res més que un ordinador que permet l'accés a Internet (actua com a enrutador). Aquest ordinador té instal·lat la distribució Linkat GNU/Linux la qual introdueix un seguit de millores com ara:
- fa de proxy caché transparent de pàgines web
- incorpora un servidor caché de noms que permet la resolució en local de noms
- permet aplicar polítiques de traffic shaping que prioritzen el trànsit cap a Internet i per tant garanteixien la connectivitat
- incorpora el balanceig i tolerància pel que fa la connectivitat a internet
Per tal de facilitar la implementació del servidor de comunicacions en un centre educatiu, s'ha preparat una instal·lació virtualitzada amb VirtualBox d'aquest servidor de comunicacions que podeu descarregar-vos des d'aquí.
Les característiques i requeriments d'aquesta màquina virtual són:
- Ordinador amfitrió amb 2 Gb de memòria RAM i una ethernet
- IP LAN: 192.168.0.3
- IP WAN: 192.168.1.3
- Porta de sortida: 192.168.1.1
- Contrasenya d'administració: linkat
- Connexió via web (webmin): https://192.168.0.3 (usuari: root, password: linkat)
- L'amplada de banda a llocs com ara youtube, vimeo i google vídeo es troba limitada a 2 Mbps (modificable)
Per tal d'implementar aquesta màquina virtual, cal que l'ordinador amfitrió tingui instal·lat el programari de virtualització VirtualBox. A partir d'aquí, la posada en marxa del servidor de comunicacions es fa a través de l'opció "Importa una aplicació virtual" que es troba dins del menú "Fitxer" del VirtualBox
Manteniment i resolució de problemes en l'ús de Netbooks a l'aula (1x1):
Els Netbooks del projecte eduCAT1x1 tenen tots un sistema de restauració basat en disc dur. En el moment d'iniciar el Netbook es pot accedir al menú de restauració. Gairebé tots els Netbooks fan servir el sistema de clonació i restauració de maquetes Clonezilla. En el cas específic del Toshiba NB200, aquest té un sistema de restauració diferent i pel qual trobareu més informació aquí.
Tal i com es va recollir a la Jornada Tècnica d'eduCAT1x1, s'ha posat en marxa un repositori de maquetes que permet restaurar imatges actualitzades dels Netbooks (en aquests moments només hi ha dos models). Per tal d'accedir a aquestes imatges, només cal entrar amb el vostre usuari XTEC.
I per acabar, tot seguit us passem les fotos de la Jornada. Ha sigut tot un plaer comptar amb l'assistència de les companyes i companys dels centres que han dedicat un matí de dissabte a la tecnologia i a l'intercanvi d'experiències.
Gràcies a tots vosaltres, sou el motor d'aquestes trobades. I aprofitem per donar les gràcies , un cop més, al centre per oferir-nos l'espai en el qual s'ha desenvolupat la jornada i per la seva col·laboració.
Gràcies
Gràcies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada