diumenge, 17 d’octubre de 2010

La implementació de Linkat GNU Linux al meu centre

Font: koldo50.info



Sóc usuari de GNU Linux des de fa molts anys tot i així la meva experiència i els meus coneixements sobre administració de xarxes són limitats. La meva formació universitària és la de zoòleg així que gairebé podria afirmar que sé més coses d'escarabats, de serps i de granotes que de configuració de servidors, gestió d'ordinadors, proxis i tants altres temes.

No obstant això aquest curs m'he estrenat com a coordinador d'informàtica al meu institut, l'INS Miquel Tarradell del Raval de Barcelona, centre pilot de Linkat GNU Linux. Tot i les meves mancances vaig acceptar el càrrec de coordinador TIC confiant en el suport i la solidaritat que existeix en l'àmbit de la comunitat linuxera i pensant que allà on jo no arribaria, sempre trobaria l'ajut i el recolzament necessari entre els amics i amigues.

Malauradament, a l'institut, al llarg dels dos darrers cursos s'havia prioritzat Windows com a sistema operatiu principal i en conseqüència Linkat GNU Linux havia quedat com a sistema residual. L'encàrrec rebut per part de la junta directiva del centre era el de reflotar una xarxa que estava malferida amb molts problemes de disseny, de connectivitat i de virus. La meva principal condició en acceptar la coordinació va ser la de recuperar el segell de centre Linkat que li corresponia a l'institut per mèrits propis en haver estat referent de la introducció del programari lliure a l'educació catalana.

Després d'analitzar el sistema heretat, identificar els problemes i fer una diagnosi ajustada de tot el conjunt vaig posar-me a cercar solucions. La decisió final va ser la de reinstal·lar tota la xarxa des de zero, substituint o eliminant tot allò que em semblava innecessari i prioritzant Linkat GNU Linux (ara sí) com a sistema operatiu principal.

Amb l'ajut inestimable d'en Joan de Gràcia, tècnic i desenvolupador de Linkat GNU Linux i treballador incombustible, varem fer el disseny per la nova infraestructura digital de la xarxa del centre. Aquest disseny es fonamenta en la instal·lació de dos servidors, el servidor de centre i el servidor de comunicacions, i en la implementació del model d'aula Linkat.

El servidor de centre és el servidor principal que proporciona serveis a la resta de màquines del centre. Aquest servidor conté els repositoris de Linkat GNU Linux de manera que les màquines de les aules s'actualitzen contra el servidor de centre. El servidor de centre s'actualitza cada nit des dels repositoris dels servidors principals de Linkat GNU Linux a les 3 de la matinada.

El servidor de comunicacions contempla la gestió de l'ample de banda en funció de la demanda i incorpora un servidor de noms i un filtre de continguts. El router està interceptat pel servidor de comunicacions de manera que totes les VLAN (docent, wifi, eduroam, etc.) passen pel servidor de comunicacions beneficiant-se d'aquest recurs.

El sistema compta amb dos SAI que proporcionen energia elèctrica en cas d'apagada i un disc dur d'1 Tb el qual realitza dues còpies diàries de les modificacions dels arxius de les “home” d'usuaris i dels recursos compartits. D'aquesta manera, la protecció de les dades està assegurada.

Després de gairebé un mes i mig de proves, es pot dir que el conjunt del servidor de centre i el servidor de comunicacions constitueixen una parella perfecta, garantint des de principi de curs una connectivitat excel·lent i un funcionament òptim de la xarxa. Durant el mes de setembre les proves realitzades han estat un èxit absolut amb un consum d'ample de banda sempre per sota d'1Mb (al voltant dels 100k de mitjana) amb alguns pics momentanis d'entre 5 i 6 Mb. I això, és així, amb 114 ordinadors de sobretaula instal·lats al centre i gairebé 40 miniportàtils repartits entre l'alumnat.

Són moltes les raons per les quals habilitar sistemes GNU Linux, i més concretament Linkat GNU Linux, a escoles i instituts pot ser un gran què, fins i tot es podrien fer consideracions de tipus ètic, però a nivell pràctic destacaria el següent:
  • L'ús de programari lliure garanteix la connectivitat dels centres educatius
  • Amb programari lliure els virus i la seguretat del sistema deixen de ser un problema
  • El suport de la comunitat linuxera és extraordinari i davant un conflicte tens la certesa que pots comptar amb equips tècnics que aportaran solucions en diferents àmbits. A més pots intercanviar experiències i fer consultes a fòrums, xats, etc., interactuar, aprendre...
  • El programari que s'instal·la per defecte amb la Linkat GNU Linux aporta valors educatius afegits a l'experiència de les TIC a l'aula
  • Els sistemes operatius privatius són la causa directa de la majoria de problemes de seguretat i de fallides del sistema que pateixen els centres educatius.
Val a dir que a nivell personal aquesta aventura de la coordinació d'informàtica està resultant per a mi una experiència fascinant (com diria l'Eduard Punset) i molt satisfactòria.

Un altre dia us explico més coses...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada