dilluns, 23 d’agost del 2010

Linkat 3.0, un projecte social

Font: koldo50.info

Aquest mes d'agost, Twitter ha estat un dels meus llocs preferits de descans, esbarjo i aprenentatge, gràcies a la interacció amb companys i companyes amb els quals he compartit interessos i afinitats. Ahir, per exemple, parlava amb Joan de Gràcia (@jdegra a Twitter) i altres persones sobre la Linkat, la distribució GNU Linux del Departament d'Educació de Catalunya...

Si us interessen qüestions tècniques relacionades amb la distribució us animo a fer una cerca a Internet. Comento, però, que està basada en OpenSuse, que utilitza per defecte l'entorn d'escriptori GNOME i que incorpora un conjunt molt complet d'aplicacions de tot tipus: ofimàtica , Internet, jocs, multimèdia... i sobretot aplicacions educatives (probablement, moltes més que qualsevol altra distribució orientada a l'educació). La instal·lació/ús de la distribució contempla, a més, diverses possibilitats: Live CD, estació autònoma, servidor de centre, client de centre i servidor de terminals lleugers.

Val a dir que el projecte Linkat (ahir ho comentàvem a la xarxa) és el resultat de l'esforç titànic d'una sèrie de persones que s'han entregat en cos i ànima a la distribució. Cal destacar particularment el treball de Francesc Busquets i de Joan de Gràcia, però també les aportacions de moltes persones anònimes que han cregut en la Linkat i que han aportat opinions, treball, crítiques, solucions, etc. De fet, qualsevol persona interessada pot prendre part activa en el projecte a través del portal Linkat i dels fòrums i la wiki habilitats per fer-ho.

De la Linkat destaca el seu valor com a projecte social, dirigit no només a centres educatius sinó també a qualsevol persona o grup preocupat per introduir-se o avançar en el món del programari lliure. La Linkat facilita l'accés legal a un conjunt molt ampli d'aplicacions de manera gratuïta, amb suport professional i en un ambient de llibertat. I això és molt més important del que podria semblar. En aquest sentit, cal posar l'accent en el model d'aula que incorpora la distribució, la possibilitat que ofereix de reutilització del maquinari i la millora de l'accés a Internet.

Hom podria pensar que la meva relació amb la Linkat és profundament passional. Ho és. Tot i així, el meu entusiasme no és irracional ja que durant anys he treballat a l'aula amb la Linkat i he vist com nois i noies s'adaptaven i progressaven sense problemes i obtenien, gràcies a ella, el màxim profit en l'ús de les noves tecnologies. A més, he viscut de manera similar l'evolució del meu alumnat treballant amb altres sistemes operatius, amb la qual cosa em considero avalat per l'autoritat i la perspectiva que donen l'experiència i facultat, en conseqüència, per comparar, opinar i treure conclusions.

Des de la pàgina de descàrregues del portal Linkat us podeu baixar la ISO de la distribució i provar-la. Us canviarà la perspectiva! ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada