diumenge, 22 d’agost del 2010

La plataforma de continguts digitals “Atria” ja està activa

Font: XarxaTIC

No puc més que estranyar-me de la ràpida posada en marxa de la plataforma de continguts digitals Atria, tal com es comenta en Twitter sota els hashtags #entorns1x1 i #eduCAT 1×1, i més quan fa menys de 10 dies que es va procedir a l’adjudicació definitiva del concurs per valor de 1.802.000 € (IVA inclòs).

Com no m’agrada deixar les opinions a mitges, el primer què he fet ha estat revisar la pàgina per a veure què ens aporta aquesta gran llibreria digital, i el primer que m’ha sorprès ha estat la inexistència de cap tipus de recurs gratuït, ni per a alumnes ni per a docents, ja que només s’inclouen enllaços a productes de pagament (llibres digitals de determinades editorials), els quals es compren mitjançant una cistella de la compra, que va afegint els productes seleccionats i et dóna l’opció de finalitzar-la i pagar.

Aquí apareix la següent pantalla:

Com podeu comprovar, apareix un compte moneder amb un “saldo procedent d’ajuts” (que segons el Departament d’Educació serà de 30 €) més un “saldo privat”, que hauran de recarregar les famílies mitjançant un compte de La Caixa. A sota de “Recarregar el Compte Persona Virtual” podeu observar que apareix l’opció de no tenir compte a La Caixa però, misteriosament, aquella opció també us derivarà a un sistema de pagament on l’intermediari del mateix serà la mateixa entitat bancària.
També, trobo realment curiós, i em sembla lògic introduir aquí la següent reflexió,  el preu dels llibres de text digitals, ja que cada matèria surt d’uns 14 a 18 €, per la qual cosa amb els 30 € de subvenció no arriba ni per a la descàrrega de les tapes dels mateixos. Fent números, ens trobem que la factura dels llibres digitals sortiria a un alumne de l’ESO per uns 160 € (suposant 10 matèries a un preu mig de 16 €), per la qual cosa les famílies n’haurien d’abonar 130 (descomptant els 30 € de la subvenció), més la despesa de 150 € que hauran fet pels netbooks dels seus fills (ja que la Generalitat de Catalunya només els ha cofinançat, i la meitat del seu preu l’haurà de pagar la família). Per tant, tot allò que deien de que amb els llibres de text digitals la motxilla de l’alumne sortiria molt més econòmica, es desmunta completament.
També m’agradaria fer-vos una pregunta sobre la següent pantalla que he trobat navegant per Atria.


No trobeu curiós que algunes de les notícies que es referencien a la nova plataforma tinguin data del juny, inclosa una del maig d’aquest any, quan la plataforma no ha estat adjudicada definitivament fins el dia 13 d’agost del 2010 (13/08/2010).
En definitiva, i sense voler entrar més a fons en la qüestió, em sembla curiós que, una plataforma dedicada a la venda dels productes de determinades editorials (paguem amb diners públics l’infraestructura d’empreses privades), hagi costat uns 2 milions d’euros dels nostres impostos i, a més sigui una plataforma, que analitzat el seu codi font, no presenta cap avantatge respecte alternatives gratuïtes com VirtueMart, osCommerce o altres plataformes de compra open source (lliures i gratuïtes).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada