dimarts, 17 d’agost del 2010

El programa Educat 1×1 arribarà al 85,69% de centres de secundària

Font: XarxaTIC
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, via els seus responsables, comunica que a partir del curs vinent hi haurà una adopció massiva del pla Educat 1×1 per part de la majoria de centres de Catalunya, segons diu la següent nota:
Durant el curs 2010-11, 539 dels 629 centres públics i concertats que imparteixen l’educació secundària obligatòria hauran apostat voluntàriament per la modernització de les aules i els mètodes pedagògics a través del programa Educat 1×1.
Amb les noves incorporacions, seran 95.624 alumnes els qui, tan sols un any després de l’inici del programa estudiaran amb continguts digitals, ordinadors i pissarres digitals a l’aula. Per poder tirar endavant el projecte s’han fet obres en 3.390 aules d’arreu del país a fi i efecte de garantir-les la connectivitat a Internet. Simultàniament s’han format específicament en l’ús dels continguts digitals i els nous entorns d’aprenentatge, prop de 14.000 professors“.
Veient la notícia anterior, de la qual me n’alegro molt, com a amant de la utilització de les noves tecnologies dins l’aula, m’agradaria fer-ne algunes puntualitzacions:
  • L’aposta voluntària dels centres per a acollir-se a aquesta iniciativa presenta bastants punts foscos, ja que recollint informacions en equips directius dels centres, la majoria dels que he consultat em comenten que s’hi han acollit perquè no “els hi ha quedat cap més remeï”, ja que en cas de no fer-ho, aquells recursos amb els què els dotava el pla (i no només a nivell d’infraestructures) no els hi arribaria. Segons alguns directors, el comentari ha estat: “o ens hi acollim, o perdem aquestos recursos. Per tant, ens hi acollim, que arribin els recursos…i després ja veurem què fem”
  • La formació que ha realitzat el professorat d’aquestos centres, en molts casos, ha estat una mica desconnectada de la realitat “tecnològica” que s’estan trobant, ja que molts docents, que ja van veure l’any anterior el desplegament d’aquest pla en els seus centres, s’han trobat que la formació, que voluntàriament van rebre, no ha estat la més adient per a la resolució dels conflictes que s’han estat trobant a l’hora d’utilitzar aquestes eines (les dels centres i les dels alumnes)
  • La relació de continguts amb les editorials és un altre dels punts, que presenta bastants clarobscurs. Deixar que les editorials marquin els paràmetres educatius em sembla una mica incoherent, tanmateix reconèixer que, disposar de material d’e-learning prefabricat, pot facilitar la feina a molts docents que s’estan trobant nus en aquest món 2.0, etc.
Segueixo pensant que els eixos d’actuació del pla Educat 1×1 no han estat dissenyats correctament. Però a la fi, com sempre succeeix en l’Educació d’aquest país, els docents ens hi haurem d’adaptar, tanmateix els nombrosos recels sobre l’efectivitat real que molts docents tenim sobre els efectes que això tindrà sobre la competència que assolirà el nostre alumnat. Intentarem adaptar-nos als errors de disseny, i minvar la seva repercussió en els nostres alumnes.
Ens en sortirem? Espero que sí, pel bé dels nostres alumnes, i de retruc, de la societat sencera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada