dimecres, 21 d’octubre de 2009

VIVIM UN RETROCÈS? COMPAREM MATERIALS

Font: Bitàcola deMestraTic

Ara però, m'envien una altra imatge de digitaltext... i no me'n puc estar! Ara resulta que els del sud són els de la part de baix... i caminen al revés, o bé els del nord que som els de dalt, no necessitem la gravetat...

I tot això és material dirigit a l'ESO!

Per tant decideixo fer-la pública i fer referència a l'article de la Gemma Lienas.

La Gemma Lienas denuncia el material didàctic dels llibres digitals, cito aquí algunes de les seves frases:

"Por lo visto, el Departamento de Educación ha hecho la vista gorda en los libros digitales. Y también ha tirado la toalla con relación al lenguaje, plagado de masculinos plurales o con exhortaciones al alumnado siempre en masculino singular ("no te quedes corto"), fórmulas que hace unos años la propia Administración desaconsejaba."

"En el año 1988, escribía la socióloga Marina Subirats: "Eliminar el sexismo en educación y construir una escuela coeducativa requiere instaurar una igualdad de atención y de trato a niños y niñas; pero exige, además, rehacer el sistema de valores y actitudes que se transmiten, repensar los contenidos educativos". En el año 2009, con los nuevos materiales, no avanzamos, sino que regresamos a las cavernas.!""

"Los nuevos materiales irritan por estas razones pero, sobre todo, porque los contenidos se desarrollan sobre un soporte tecnológicamente avanzado y sin embargo huelen a rancio."

D'entrada hem d'agrair a la Gemma Lienas que qüestioni els llibres digitals, és necessari que persones conegudes dins el món de la cultura reflexionin en veu alta i ajudin a posar una mica de llum en aquests moments.

No podem deixar de criticar i qüestionar, perquè no podem permetre fer un pas enrera.

Hi ha qui pensa que són quatre mestres els qui creen materials. Això no és pas veritat, som bastants més, però a part d'això, el que el col.lectiu de mestres sempre ha fet (hem fet) ha estat buscar i agafar allò que més ha interessat per preparar les classes: buscar d'entre diferents llibres i webs per preparar un dossier, fulls de suport, activitats... A part hi ha qui crea material des de zero, a mi m'encanta fer-ho!, però sigui com sigui, tants els que creen material des de zero com els que busquen i trien el professorat i l'alumnat necessita materials de qualitat que no siguin antiquats.

Deixo a continuació un material creat per mestres, la webquest Estem de festa coordinada per Maria del Mar Lluelles i Imma Palahí i creada per: Angels Corredor, Ma. Esther Fernández, Àlex Font, Sara López, Maria del Mar Lluelles, Imma Palahí, Anna Maria Salla, Marta Servat i Laura Urgell

... podem comparar entre el que proposen els llibres digitals i aquesta webquest, no hi ha color oi?

Començaria aquest post dient... "Ai Senyor! on anirem a parar". De fet l'altre dia llegint l'article de la Gemma Lienas vaig estar a punt d'escriure un post fent-hi referència, però vaig pensar que ja havia parlat prou dels llibres digitals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada