
El passat dissabte dia 3 d'octubre va tenir lloc a l'IES de Sant Just Desvern la IIª trobada (PaperLess) TIC. La Jornada va aplegar més de 25 persones interessades en les TIC/TAC (coordinadors/es i no coordinadors/es). En aquesta jornada es va fer el Taller Escola 2.0: Comunicació 2.0 a càrrec d'en Jordi Perales. En Jordi ens va ensenyar l'ús de recursos com ara: Blocs, Youtube, Google Apps, Twitter, Facebook, Friendfeed i Netvibes.
Després en Joan de Gràcia ens va donar a conèixer la importància de disposar d'un proxy caché al centre educatiu que limiti l'accés a determinades URLs, l'ample de banda de Youtube i Google Video, conèixer les estadístiques d'ús amb l'objectiu de millorar la connectivitat a Internet. En el cas de disposar de més d'una ADSL, en Joan ens va ensenyar els recursos que es disposen per implementar un balancejador de càrrega que, a banda de millorar la connexió a Internet introdueix un element més de robustesa pel que fa la connectivitat. En Joan ens va deixar proxy en una imatge de màquina virtual VirtualBox per tal d'experimentar al centre
Per veure la presentació sobre el proxy caché, podeu seguir aquest enllaç
L'enllaç a la imatge Virtual Box del proxy el trobareu aquí.
(Nota: La IP d'aquest proxy és la 192.168.0.3. Els ports del proxy són el 3128 o bé el 8080.
Usuari: root, contrasenya: linkat
Usuari: linkat, contrasenya: linkat)
I aquí us deixem el vídeo que en Josep Mª ens ha fet sobre la jornada de dissabte.
Finalment, i dins de l'espai "Hora TIC", els docents que estan en centres que participen en el projecte 1 a 1 varen donar la seva opinió sobre com està anant el projecte.
Publiquem doncs el recull d'opinions que ens han fet arribar:
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#1:
Sobre el tan conegut projecte 1 a 1 i la pretesa revolució en la manera d'ensenyar sembla, com ja ens tenen acostumats els nostres polítics i en particular els representants d'ensenyament, en una de les seves típiques fugides endavant, molta fresa, molt rebombori mediàtic, sense tenir res ben preparat.
Comencem per les infraestructures dels centres: unes connexions ADSL del Departament d'Ensenyament que, en el millor dels casos, quan no es bloquegen van a 2MBits. Potser es pensen que, amb una mínima qualitat, podran suportar 30 , 40 o més connexions de portàtils simultànies.
A alguns que han començat a provar el projecte el que realment els hi passa és que o bé fallen alguns portàtils, o no aconsegueixen connectar-se, o la velocitat és lentíssima i l'aventura es converteix en un mal de cap pel professor de torn que amb bona voluntat s'ha adherit a l'experiència.
Comentaven alguns companys que s'havien trobat que els alumnes, a vegades, tornaven a reclamar els antics llibres de text. En definitiva allò era pitjor que una olla de grills.
Els coordinadors d'informàtica, completament abandonats per l'administració, amb un parc d'ordinadors creixent ( més de cent la majoria dels centres, portàtils a part), amb un suport de nois d'empreses contractades pel departament, amb voluntat però amb escassos coneixements i molt malt pagats que marxen cap a altres llocs de treball quan comencen a dominar les tasques d'administració de sistemes ( és un etern començar de 0), no ajuden gens a la feina i miren d'escapolir algunes responsabilitats, senzillament perquè no
saben resoldre els problemes que se'ls hi plantegen.
La qualitat dels continguts, molt inferior a la que ara s'està donant. Cops de ratolí a les preguntes i si l'encerto l'endevino. Entenc que preparar un material informàtic ( que hauria de ser un complement a la tasca d'ensenyar-educar i no una substitució) no es feina fàcil, però, es que potser algú ha donat tanta pressa a la qüestió que tot s'hagi de fer per demà mateix quan el més calent encara està a l'aigüera?.
La majoria firmaríem convençuts que s'han de promocionar e implementar les TIC, les TAC, en definitiva la potència de la informàtica, en la metodologia del nostre ensenyament però no a qualsevol preu i només ( i això és el que sembla) per posar-se unes quantes medalles.
Han preguntat prèviament als professionals de l'ensenyament quines eren les mancances i necessitats del nostre sistema educatiu? Com sempre hem de reconèixer que No.
Les presses per licitar el concurs d'adjudicació dels continguts digitals, on pràcticament només hi ha pogut participar una única empresa, han impossibilitat, com es venia fent fins ara, als professors l'elecció del material que creguessin més adequat.
No es cap secret el problema que aquesta crisi econòmica està representant per a la nostra societat i per tant jo em pregunto perquè el departament, que ajuda en la compra dels portàtils, no permet que els centres educatius gestionin quins ordinadors volen comprar i a qui, de tal manera que es pugui optimitzar el màxim possible els diners que s'hi invertiran.
No, com sempre ja hi ha algú que ha acaparat el monopoli de la gestió. Ens agradaria saber la diferència entre el preu inicial en que el fabricant a venut i el que realment pagaran els alumnes.
Diuen que els centres tenen autonomia però francament veig que en les coses importants, com sempre, no deixen decidir res.
En definitiva, la única cosa que importa és fer-se veure, ensabonar a la gent i qui dies fa anys empeny.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#2:
Tal com ja hem parlat l'IES participa en mode coexistència. La prova pilot s'està realitzant en un grup d'1er ESO, en prinicipi participen sobre 25 alumnes i les llicències les paguem de la partida de la campanya de renovació de llibres i dels fons de l'IES, aixi com l'infaestructura a l'aula: instal·lació de cannal elèctric i proteccions a l'aula, instal·lació de pissarra digital HITACHI FX-77 DUO, projector curta distància i sistema d'audio. Portàtils s'estàn compran ara, marca SAMSUNG i es configuraran amb S.O. únic Linkat 3.0 beta2 mode client, s'has instal·lat dos accés points WIFI dedicats per l'aula. Com veus tot, absolutament tot ha estat comprat per l'IES i aixó ha estat possible gracies a que estem en un pla de millora, si no fos per això es clarissim que aquesta inversió no hauria estat possible i per tant l'IES tindira que abandonar aquest projecte 0:0 (1:1) i com conseqüencia deixar-nos com mentiders davant dels pares i als alumnes de 1er d'ESO als quals vam dir que a l'escola tindria aquest any una aula amb la qual els alumnes disposarien d'un portàtil i tindrien tota l'infraestructura per poder estudiar amb llibres digitals.
Per altre banda, està el problema de que com ha pasat a totes les escoles, no s'ha pogut triar el material digital i s'han tingut que comprar les llicències a digital text, no vull criticar el seus continguts ja que els conec molt somerament i els professors encara no els estan fent servir de forma intensiva (es supossa que ho començaran a fer ara), però els materials són per nosaltres un recurs més i logicament utilitzarem altres, tant en format de parer com format digital, a més del moodle o altres... Com vaig comentar-te molts de nosaltres creiem que es tindria que crear una biblioteca digital (hi ha alguns intents tant al Dept.Educ com a altres llocs) on poder descargar difrentes materials digitals, compartir-los, modificar-los, crear de nous, ajudar a documentar-los, etc.... aixó si que seria d'utilitat.
Bé, per finalitzar, ha estat totalment un desastre el que ha fet el Department amb les escoles adscrites al projecte 1:1 en mode coexistència, encara avui no hi ha cap explicació o directrius sobre el que s'espera que teniem que fer i sobre possible financiació per aquestes escoles (que com sap es 0) i per tant busca't la vida i queda malament amb les families, han passat de puntilletas, han fer l'orni.., és vergonyos en una paraula.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#3:
(Centre en modalitat 1 a 1)
Des del meu punt de vista, ha estat un projecte massa precipitat, massa posat tot amb calçador.
S'ha mantingut al marge, als centres, però al final son aquetss que han de treure el projecte endavant.
L'arribada al setembre, és l'inici d'un procés que a alçades d'ara encara no s'ha acabat.
- No estaven muntats els punts d'accés.
- La línia telefònica tampoc esta muntada.
- Els ordinador no arribaran fins al cap d'una setmana de començar les clases, sobre el 20.
- La editorial Digital-Text, no tindrà els llibres apunt fins 10 dies despres de començar les classes. El material de la web encara s'està actualitzant. Som principis de Octubre i encara es modifiquen les primeres unitats.
Segons el projecte, ells ja han fet l'acord amb totes les companyies per deixar-ho tot apunt sense que hàgim d'intervenir els centres.
La realitat, es que quan no es posen d'acord la companyia telefònica que deixa el telèfon al cuarto de comunicacions i la Companyia del Proxy, que el deixa al rac de distribució de xarxa del centre. Ha de ser des de el centre que es moguin els fils perque la línia arribi al lloc adequat. Per tant el procés es dilata 10 dies.
Un cop el centre ha passat el cable, ja que cap de les dues companyies semblava que ho volia fer, i es connecta ja finalment el cable, qui comprova que no es pot navegar per la nova xarxa, es des del centre i qui ha de trucar per notificar-ho es el mateix, i fer les diferents proves...
Finalment es va arreglar però tot plegat ha fet perdre un munt d'hores al coordinador d'informàtica, amb trucades, proves i comprovacions.
Un cop sembla que tot funciona, falta l'entrega dels ordinadors, a professors i alumnes, en el meu cas ha recaigut la responsabilitat de comprovar que el proces de configuració és correcte. Per rematar el proces deixat per configurar la Linkat no es del tot correcte i s'ha hagut de fer un protocol nou i documentar-lo. Un munt d'hores invertides i no reconegudes enlloc.
Un cop desenvolupats els protocols, s'han d'explicar als professors, perque no tinguin problemes a la classe si s'ho troben. això es una jornada de formació que al final es van convertir en 4 hores de configuracions, ja que es va aprofitar per fer els ordinadors del professorat i els de reserva, més de 40 en total.
Ara estem en el proces de iniciar la seva utilització, i de moment ja s'han detectat certs problemes, sobre carregues dels AP's, principalment, que desconnecten a alguns alumnes i tallen al navegació a altres. I això no se sap com s'acabarà.
En quan als materials, els comentaris que he sentit fins ara, és que no estan ordenats adequadament i que son tant sols un recurs més, però que el professorat es veu obligat a preparar més material.
Després en Joan de Gràcia ens va donar a conèixer la importància de disposar d'un proxy caché al centre educatiu que limiti l'accés a determinades URLs, l'ample de banda de Youtube i Google Video, conèixer les estadístiques d'ús amb l'objectiu de millorar la connectivitat a Internet. En el cas de disposar de més d'una ADSL, en Joan ens va ensenyar els recursos que es disposen per implementar un balancejador de càrrega que, a banda de millorar la connexió a Internet introdueix un element més de robustesa pel que fa la connectivitat. En Joan ens va deixar proxy en una imatge de màquina virtual VirtualBox per tal d'experimentar al centre
Per veure la presentació sobre el proxy caché, podeu seguir aquest enllaç
L'enllaç a la imatge Virtual Box del proxy el trobareu aquí.
(Nota: La IP d'aquest proxy és la 192.168.0.3. Els ports del proxy són el 3128 o bé el 8080.
Usuari: root, contrasenya: linkat
Usuari: linkat, contrasenya: linkat)
I aquí us deixem el vídeo que en Josep Mª ens ha fet sobre la jornada de dissabte.
Finalment, i dins de l'espai "Hora TIC", els docents que estan en centres que participen en el projecte 1 a 1 varen donar la seva opinió sobre com està anant el projecte.
Publiquem doncs el recull d'opinions que ens han fet arribar:
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#1:
Sobre el tan conegut projecte 1 a 1 i la pretesa revolució en la manera d'ensenyar sembla, com ja ens tenen acostumats els nostres polítics i en particular els representants d'ensenyament, en una de les seves típiques fugides endavant, molta fresa, molt rebombori mediàtic, sense tenir res ben preparat.
Comencem per les infraestructures dels centres: unes connexions ADSL del Departament d'Ensenyament que, en el millor dels casos, quan no es bloquegen van a 2MBits. Potser es pensen que, amb una mínima qualitat, podran suportar 30 , 40 o més connexions de portàtils simultànies.
A alguns que han començat a provar el projecte el que realment els hi passa és que o bé fallen alguns portàtils, o no aconsegueixen connectar-se, o la velocitat és lentíssima i l'aventura es converteix en un mal de cap pel professor de torn que amb bona voluntat s'ha adherit a l'experiència.
Comentaven alguns companys que s'havien trobat que els alumnes, a vegades, tornaven a reclamar els antics llibres de text. En definitiva allò era pitjor que una olla de grills.
Els coordinadors d'informàtica, completament abandonats per l'administració, amb un parc d'ordinadors creixent ( més de cent la majoria dels centres, portàtils a part), amb un suport de nois d'empreses contractades pel departament, amb voluntat però amb escassos coneixements i molt malt pagats que marxen cap a altres llocs de treball quan comencen a dominar les tasques d'administració de sistemes ( és un etern començar de 0), no ajuden gens a la feina i miren d'escapolir algunes responsabilitats, senzillament perquè no
saben resoldre els problemes que se'ls hi plantegen.
La qualitat dels continguts, molt inferior a la que ara s'està donant. Cops de ratolí a les preguntes i si l'encerto l'endevino. Entenc que preparar un material informàtic ( que hauria de ser un complement a la tasca d'ensenyar-educar i no una substitució) no es feina fàcil, però, es que potser algú ha donat tanta pressa a la qüestió que tot s'hagi de fer per demà mateix quan el més calent encara està a l'aigüera?.
La majoria firmaríem convençuts que s'han de promocionar e implementar les TIC, les TAC, en definitiva la potència de la informàtica, en la metodologia del nostre ensenyament però no a qualsevol preu i només ( i això és el que sembla) per posar-se unes quantes medalles.
Han preguntat prèviament als professionals de l'ensenyament quines eren les mancances i necessitats del nostre sistema educatiu? Com sempre hem de reconèixer que No.
Les presses per licitar el concurs d'adjudicació dels continguts digitals, on pràcticament només hi ha pogut participar una única empresa, han impossibilitat, com es venia fent fins ara, als professors l'elecció del material que creguessin més adequat.
No es cap secret el problema que aquesta crisi econòmica està representant per a la nostra societat i per tant jo em pregunto perquè el departament, que ajuda en la compra dels portàtils, no permet que els centres educatius gestionin quins ordinadors volen comprar i a qui, de tal manera que es pugui optimitzar el màxim possible els diners que s'hi invertiran.
No, com sempre ja hi ha algú que ha acaparat el monopoli de la gestió. Ens agradaria saber la diferència entre el preu inicial en que el fabricant a venut i el que realment pagaran els alumnes.
Diuen que els centres tenen autonomia però francament veig que en les coses importants, com sempre, no deixen decidir res.
En definitiva, la única cosa que importa és fer-se veure, ensabonar a la gent i qui dies fa anys empeny.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#2:
Tal com ja hem parlat l'IES participa en mode coexistència. La prova pilot s'està realitzant en un grup d'1er ESO, en prinicipi participen sobre 25 alumnes i les llicències les paguem de la partida de la campanya de renovació de llibres i dels fons de l'IES, aixi com l'infaestructura a l'aula: instal·lació de cannal elèctric i proteccions a l'aula, instal·lació de pissarra digital HITACHI FX-77 DUO, projector curta distància i sistema d'audio. Portàtils s'estàn compran ara, marca SAMSUNG i es configuraran amb S.O. únic Linkat 3.0 beta2 mode client, s'has instal·lat dos accés points WIFI dedicats per l'aula. Com veus tot, absolutament tot ha estat comprat per l'IES i aixó ha estat possible gracies a que estem en un pla de millora, si no fos per això es clarissim que aquesta inversió no hauria estat possible i per tant l'IES tindira que abandonar aquest projecte 0:0 (1:1) i com conseqüencia deixar-nos com mentiders davant dels pares i als alumnes de 1er d'ESO als quals vam dir que a l'escola tindria aquest any una aula amb la qual els alumnes disposarien d'un portàtil i tindrien tota l'infraestructura per poder estudiar amb llibres digitals.
Per altre banda, està el problema de que com ha pasat a totes les escoles, no s'ha pogut triar el material digital i s'han tingut que comprar les llicències a digital text, no vull criticar el seus continguts ja que els conec molt somerament i els professors encara no els estan fent servir de forma intensiva (es supossa que ho començaran a fer ara), però els materials són per nosaltres un recurs més i logicament utilitzarem altres, tant en format de parer com format digital, a més del moodle o altres... Com vaig comentar-te molts de nosaltres creiem que es tindria que crear una biblioteca digital (hi ha alguns intents tant al Dept.Educ com a altres llocs) on poder descargar difrentes materials digitals, compartir-los, modificar-los, crear de nous, ajudar a documentar-los, etc.... aixó si que seria d'utilitat.
Bé, per finalitzar, ha estat totalment un desastre el que ha fet el Department amb les escoles adscrites al projecte 1:1 en mode coexistència, encara avui no hi ha cap explicació o directrius sobre el que s'espera que teniem que fer i sobre possible financiació per aquestes escoles (que com sap es 0) i per tant busca't la vida i queda malament amb les families, han passat de puntilletas, han fer l'orni.., és vergonyos en una paraula.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#3:
(Centre en modalitat 1 a 1)
Des del meu punt de vista, ha estat un projecte massa precipitat, massa posat tot amb calçador.
S'ha mantingut al marge, als centres, però al final son aquetss que han de treure el projecte endavant.
L'arribada al setembre, és l'inici d'un procés que a alçades d'ara encara no s'ha acabat.
- No estaven muntats els punts d'accés.
- La línia telefònica tampoc esta muntada.
- Els ordinador no arribaran fins al cap d'una setmana de començar les clases, sobre el 20.
- La editorial Digital-Text, no tindrà els llibres apunt fins 10 dies despres de començar les classes. El material de la web encara s'està actualitzant. Som principis de Octubre i encara es modifiquen les primeres unitats.
Segons el projecte, ells ja han fet l'acord amb totes les companyies per deixar-ho tot apunt sense que hàgim d'intervenir els centres.
La realitat, es que quan no es posen d'acord la companyia telefònica que deixa el telèfon al cuarto de comunicacions i la Companyia del Proxy, que el deixa al rac de distribució de xarxa del centre. Ha de ser des de el centre que es moguin els fils perque la línia arribi al lloc adequat. Per tant el procés es dilata 10 dies.
Un cop el centre ha passat el cable, ja que cap de les dues companyies semblava que ho volia fer, i es connecta ja finalment el cable, qui comprova que no es pot navegar per la nova xarxa, es des del centre i qui ha de trucar per notificar-ho es el mateix, i fer les diferents proves...
Finalment es va arreglar però tot plegat ha fet perdre un munt d'hores al coordinador d'informàtica, amb trucades, proves i comprovacions.
Un cop sembla que tot funciona, falta l'entrega dels ordinadors, a professors i alumnes, en el meu cas ha recaigut la responsabilitat de comprovar que el proces de configuració és correcte. Per rematar el proces deixat per configurar la Linkat no es del tot correcte i s'ha hagut de fer un protocol nou i documentar-lo. Un munt d'hores invertides i no reconegudes enlloc.
Un cop desenvolupats els protocols, s'han d'explicar als professors, perque no tinguin problemes a la classe si s'ho troben. això es una jornada de formació que al final es van convertir en 4 hores de configuracions, ja que es va aprofitar per fer els ordinadors del professorat i els de reserva, més de 40 en total.
Ara estem en el proces de iniciar la seva utilització, i de moment ja s'han detectat certs problemes, sobre carregues dels AP's, principalment, que desconnecten a alguns alumnes i tallen al navegació a altres. I això no se sap com s'acabarà.
En quan als materials, els comentaris que he sentit fins ara, és que no estan ordenats adequadament i que son tant sols un recurs més, però que el professorat es veu obligat a preparar més material.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada