dijous, 3 de setembre del 2009

CEIP Barrufet: pas a pas en l'adopció de la Linkat

Font: Linkat

En la decisió de l'adopció de Linkat com a principal sistema operatiu de l'escola van tenir pes diferents aspectes. Uns aspectes més ètics i uns altres més de caire tècnic.

Quant als aspectes ètics, vam considerar que els principis en els que es basa la Linkat, GNU Linux i en general el software lliure coincideixen amb molts dels punts del nostre projecte educatiu com la participació democràtica, la construcció de coneixement lliure, el treball en comunitat o el fet de que la Linkat sigui un projecte destinat directament a l'àmbit educatiu i totalment en català...

D'altra banda vam considerar també aspectes més tècnics com la facilitat de manteniment i de gestió del sistema (sotfware en repositoris, la possibilitat de la gestió remota, absència de virus), poder disposar d'un servidor més potent, la possibilitat de reutilitzar equips que ja no es fan servir mitjançant el protocol LTSP, el fet que a partir d'ara els equips de dotació del Departament vinguin amb Linkat coma únic sistema operatiu, la gran feina i proximitat de l'equip que està desenvolupant el projecte...

Tot això es va presentar al claustre amb la participació de l'Enric Basela, membre de l'equip Linkat. Per unanimitat, es va aprovar l'adopció de Linkat com a sistema operatiu i la progressiva migració dels equips del centre cap a aquest sistema operatiu.

La migració es va portar a terme amb l'ajuda de dos tècnics de Tsystems que en dos dies van instal·lar Linkat per xarxa en 40 equips, configurant -los com a client de centre i instal·lant les impressores en xarxa que tenim repartides a totes les plantes de l'edifici. En les setmanes posteriors vam configurar un servidor LTSP i vam reutilitzar 5 equips Pentium III que ja no es feien servir com a terminals lleugers i vam acabar d'instal·lar Linkat als equips del centre que quedaven.

Resumint, en un mes vam instal·lar i configurar uns 50 equips amb Linkat més el servidor Linkat i el servidor LTSP.

Queda pendent de fer la integració dels equips que tenen windows en arrencada dual dins de la xarxa “intracentre” Linkat i l'eliminació de l'antic servidor windows.

Les reaccions del professorat han estat diverses. Part del professorat s'ha mostrat molt interessat en la Linkat. Una altra part del professorat ha decidit treballar encara amb windows a l'espera de la formació en Linkat que s'ha fet aquest estiu. Crec que la base de l'ús de Linkat per part del professorat és la formació. Els i les mestres del nostre centre utilitzen els ordinadors amb molta freqüència, per tant fan servir el que ja coneixen que és windows. Crec que amb una bona formació en Linkat no tindran cap problema per fer la seva “migració” personal.

L'alumnat no ha tingut cap reacció ja que des del primer moment ha utilitzat la Linkat sense cap problema. En aquest sentit val a dir que a l'escola ja es feia servir Firefox per navegar i Openoffice com a suite ofimàtica, per tant el canvi ha estat mínim.

Una altre dels aspectes que considero importants és la participació i col·laboració de les famílies. En aquest sentit farem una presentació a principis d'aquest curs on explicarem els motius que han portat al claustre a migrar a Linkat, repartirem DVDs d'instal·lació i donarem suport a les famílies que vulguin instal·lar-la a l'ordinador de casa.

Àngel Macías

CEIP Barrufet - Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada