dijous, 16 d’abril del 2009

Linkat a les escoles i a l'administració. Com estem?

Quan fa poques setmanes escoltava al Conseller Joaquim Nadal a la ràdio, poc em pensava que em serviria de peu per una proposta com aquesta.

El fet és que el Conseller de Política Territorial i Obres Públiques deia que no tenia cap constància de reclamacions adreçades pels canals oficials sobre cap incidència dels trens de rodalies.

Això hem va fer pensar un altre cop en que per buscar solucions, cal anar a parlar amb qui toca,com toca i dient el què i el perquè del que ens ocupa.

Us puc dir ja que pensant en això vaig valorar la possibilitat de demanar informació als mateixos Consellers (i fins i tot al President de la Generalitat-¿perquè no?) a través de les bústies de govern de com està la introducció de sistemes oberts a l'administració i concretament vaig preguntar per la utilització de Linux i l'impuls definitiu de LINKAT a les escoles (mogut sense dubte pel meu interès sobre el tema ara que estem en progressiva inmersió al cole).

Feia així:"Sóc mestre i coordinador d'informàtica a una escola de Puigcerdà i voldria saber com està el tema de fer un impuls definitiu a la LINKAT a les escoles (envio el mateix mail a la Conselleria d'Educació) i el Linux en definitiva a la mateixa administració.

Personalment ho trobo ara mateix un tema cabdal i fonamental per a una societat més justa,oberta i col·laborativa.

Moltes gràcies per l'atenció."

La resposta més ràpida va ser per dir-me que m'havia "equivocat de porta" i sobretot a quina "havia de trucar" la qual cosa vaig agrair:

"En resposta al vostre correu us informem que els organismes competents en la gestió de les aplicacions tecnològiques en l’Administració de la Generalitat i en ensenyament són la Secretaria
de Funció Pública i Modernització de l’Admistració (adscrita al departament de Governació i Funció Pública) i el departament d’Educació respectivament, als quals us suggerim que adreceu la vostra consulta."

Firmat per la Secretaria del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació en Joan M. Tresserras.

(En aquesta bústia de Governació i Administracions Públiques també l'havia adreçat per cert)

Més endevant una altra que quan la vaig rebre vaig pensar com a obvia, tot i que la intenció del correu era que arribés com a mínim també a la Secretaria del Conseller:

"Acusem recepció del vostre missatge electrònic adreçat al Conseller d'Educació en el que us interesseu per l'impuls a la LINKAT.

En relació a la vostra demanda, us informo que en el Catàleg d'equipaments TIC per al present curs, s'estableix que tots els ordinadors vagin equipats amb LINKAT. L'esmentat Catàleg preveu així mateix, que els ordinadors incorporin addicionalment el sistema operatiu Windows, a petició del centre educatiu. Amb aquesta actuació es garanteix la disponibilitat del sistema operatiu GNU/Linux, a tots els centres educatius públics de Catalunya.

Ben cordialment,

--

Servei de Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement
Departament d'Educació Via Augusta, 202 Planta 2C
08021 Barcelona

A/e: seveitac.educacio@gencat.cat"

No vaig poder fer més que esboçar un somriure,pel que deia i per qui ho deia.

Tenim un full de ruta del programari lliure des del juliol passat poc publicitat.

L'he vist enllaçat en aquest bloc i citat en un article d'en Joan de Gràcia i la Meritxell Roca (l'enllaç aquí falla) a la Gaceta Tecnológica on es veuen els progressos que es fan en aquest sentit
però encara insuficients.

En aquesta mateixa publicació (adreçats des l'article citat) el onseller Jordi Ausàs declarava: “Estamos trabajando para que Linkat sea, a partir del 1 de enero de 2009, un producto corporativo que se ofrezca a toda la Administración”

La conclusió del tema,no deixa de ser una proposta que vull compartir doncs no sé quina forma hauria de tenir ni com s'hauria de vehicular.

El que sí que sé és que aquesta inicitiva va ser pressa a nivell individual com a ciutadà, com a mestre i com a coordinador d'informàtica d'una escola que depén de l'administració catalana.

I el que proposo és fer una mena de manifest, de reclamació, d'escrit...al que es pugui adherir tothom que vulgui en qualsevol de les tres condicions (o en la que vulgui) per poder presentar i
explicar clarament a qui correspongui que som una sèrie de gent que vivim el tema de prop i apostem en aquesta direcció de "codi obert" perque ho creiem necessari per nosaltres i per als nostres alumnes com a integrants de societats futures.

(Penseu que si més no l'escrit estarem en el dret de presentar-lo en format.odt)

Xavier Rodríguez.
Coodinador d'Informàtica de l'Alfons I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada