divendres, 10 d’abril del 2009

L'Escola Pia i el programari lliure


L'escola ha iniciat un nou projecte que us volem donar a conèixer. Aquest projecte consisteix en l'adopció, sempre que sigui possible, del Programari Lliure en comptes del programari propietari.


I això què vol dir?

Els programes d'ordinador es poden haver comercialitzat pensant en les res­triccions d'ús, còpia i distribució. Per exemple, quan comprem un programa no lliure, normalment, l'acord de llicència ens compromet a usar-lo en un únic ordinador. En canvi, un programa sota llicència de Programari Lliure permet als seus usuaris usar-lo, copiar-lo, distribuir-lo, estudiar-lo i millorar-lo sense restriccions.

El nom anglès del Programari Lliure és “Free Software”, i la doble accepció de “free” (lliure, gratuït) fa que sovint es confonguin ambdues. Cal tenir present però que el programari lliure no és necessàriament gratuït, tot i que tot el programari lliure que ha escollit l'escola també és gratuït. Per facilitar l’accés als programes que fem servir a l’escola, també hem inclòs en aquest web programes gratuïts (freeware), encara que no són de codi lliure.


Per què ho fem?

Aquesta decisió l'hem presa després de valorar-ne tots els pros i contres, bàsicament ha estat per un compromís ètic i per aspectes econòmics. Ètic perquè volem ser i que els nostres alumnes siguin respectuosos amb el que significa la propietat intel·lectual. Econòmic perquè tenir amb llicència propietària tot el programari que fa servir l'escola suposa una despesa que podem estalviar. Tot això sense comprometre la qualitat dels aprenentatges. Amb l'adopció del programari lliure no hem hagut de renunciar a cap activitat ni a cap objectiu d’aprenentatge.


I com ens afectarà?


El fet més rellevant és la substitució del conegut programari propietari Microsoft Office (Word, Excel i PowerPoint), pel seu equivalent en el programari lliure, i no menys conegut, OpenOffice (Writer, Calc i Impress). Juntament amb aquests, altres programes com el Mozilla Firefox, Gimp, Inkscape i d'altres, s’aniran fent familiars entre els nostres alumnes.

Estem adaptant les programacions i ordinadors, i preparant tots tipus de material de formació per als nostres alumnes.

Tots aquests programes i materials de formació els podreu trobar en el web del Programari Lliure de l’Escola Pia, d’on podreu descarregar-los.

Aquest és un aspecte molt important per a nosaltres: que tots els nostres alumnes (i les seves famílies) i tots els professors puguem utilitzar les mateixes eines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada