diumenge, 5 d’abril del 2009

El llibre del futur ja està aquí

Resum de l'article: "El libro del futuro ya está aquí" (El País, edició del dia 05/04/09) que tracta sobre llibres electrònics:


La lectura de llibres electrònics espanta una mica ja que l'experiència dels ordinadors és una mica dolenta pel fet de cansar molt la vista.

La realitat és tota una altra, ja que la llum que fan servir és incident i per tant és molt similar a la sensació de llegir un paper.

A més, aquests aparells ens permeten coses que fem a sobre d'un paper, subratllar, posar comentaris, etc., però moltes altres coses que no fem amb un paper: ampliar la imatge, escoltar música amb el mateix aparell, consultar un diccionari ...

Al mercat anglosaxó, han tingut un gran èxit els models que hi ha actualment: Kindle, (Amazon), E-Reader (Sony), Digital Reader (I-Rex), entre altres.

Els últims models han millorat en prestacions i disseny, a més que cada cop s'amplia més la disponibilitat de llibres. Actualment en hi ha uns 245 mil llibres, només a Amazon, i alguns d'aquets aparells permeten emmagatzemar fins a 1500 llibres, connectar-se a Internet per llegir el diari, ...

Una altra opció que ha sortit últimament és el lector de llibres, és a dir, el mateix aparell transforma el llibre a veu, amb les utilitats que li podem imaginar.

El proper any, sortiran llibres electrònics fins com un paper que es podran embolicar sobre ells mateixos.

Tot i la crisi, la venda de llibres electrònics segueix un bon ritme.

Amazon acaba de treure una aplicació al mercat que pèrmetrà descarregar llibres electrònics als propietaris d'un Iphone, a més Android permetrà llegir els 7 milions de llibres que té escanejats google amb el seu navegador.

No se sap si acabarà o no amb els llibres tradicionals, provablement conviuran els dos durant molts d'anys, però de ben segur que causa neguit en molts sectors.

-- Josep M Sardà
Coordinador informàtica
IES Malgrat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada