diumenge, 12 d’abril del 2009

Coordinador d'informàtica, quin és el plantejament del Departament d'Educació?

La llei marca clarament la importància de les TIC en el nou model educatiu. D'aquesta forma obliga als centres a planificar els currículums de les diferents àrees a partir de procediments basats en el seu ús.

Hi ha inversions importants, potser insuficients, però a la fi importants, que intenten dotar els centres de la infraestructura necessària per poder-ho tirar endavant. Per aquest motiu, els centres ens veiem envoltats de canvis que afecten a les instal·lacions i també a l'organització. Les direccions dels centres es veuen desbordades, ja que han de prendre decisions que els supera en el seu àmbit de coneixement, sumant una problemàtica més de les múltiples que ja tenen. És precisament en aquest paper, que es situa el coordinador d'informàtica. És per això, que és necessari definir el paper que ha de jugar, juntament amb els incentius i formació adient per poder desenvolupar la seva feina correctament.

Qualsevol informe que faci referència al desenvolupament de les TIC als centres, per exemple l'informe SITE, deixa clar que els centres que tenen èxit en el desenvolupament de les tecnologies de la informació, és perquè hi ha una planificació adequada, basada amb un persona qualificada, per prendre decisions d'organització i tècniques. Això fa suposar que hi ha polítics, que saben l'arrel de la problemàtica. La pregunta que em faig, a què es deuen, les últimes actuacions, que deixen en un segon pla a la figura del coordinador?


La dotació d'equipament: només tenien accés els membres de l'Equip Directiu, (si només hagués estat el director, encara), però el coordinador no, la qual cosa em fa pensar que algú associa la figura del coordinador com el “matxaca” que passa les avaries, per exemple, d'altre manera no s'entén aquesta manca de sensibilitat.


El canvi d'IP de les ADSL, aquest ha estat l'últim cas de prepotència de l'àrea d'arquitectura de sistemes. Quan vaig trucar al SAU, i els hi vaig preguntar, perquè no s'havia informat als centres, em van dir que eren ordres expresses d'aquest departament. Després em varen fer omplir un formulari, demanar el meu DNI, em van dir que ja havien avisat amb un correu al Director (normalment el meu director em reenvia els correus), però en tot cas, que costava, també enviar un correu al coordinador, ja que és l'afectat directe, a on van a parar les queixes, quan el sistema no funciona.


Això em fa pensar que algú, sense criteri del que representa una escola o un institut ni del que fem a les escoles, vol solucionar les TIC als centres sense comptar sobre el que representa disposar d'una persona que faci les tasques de coordinador; d'aquesta manera, no es sentiran molestat per persones que coneixen la problemàtica de prop. Voldran posar un model tancat, de la mateixa forma que fa Microsoft amb el sistema operatiu; em recorda la frase “pan para hoy y hambre para mañana”. Però, això també afectarà a la comunitat educativa, ja que l'actuació del coordinador, afecta tant des d'un punt de coneixement com d'organització, tant a l'equip directiu com a la resta del professorat i finalment es traspassa a l'educació de l'alumnat.


També no oblidem, que nosaltres els coordinadors, som administració, per tant també tenim l'obligació d'actuar sobre els àmbits dels quals som responsable, i per això és just denunciar, aquelles àrees o departament que dins de l'administració ens dificulten el desenvolupament de la nostra tasca.

És necessari obligar a definir clarament on s'ha d'ubicar la figura del coordinador, i fer-li veure al responsables del Departament d'Educació, que el desenvolupament de les TIC als centres no es farà correctament sense la inversió i la planificació necessària.


Josep Almar

Coordinador d'informàtica de l'IES “Puig Cargol”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada